Groen licht voor ruim half miljard investering via het Nationaal Groeifonds

In een veranderende wereld staat de Nederlandse economie voor nieuwe uitdagingen. Voor de toekomst is niet alleen aanhoudende groei het doel, maar ook toenemende duurzaamheid. Om hieraan bij te dragen heeft de Nederlandse overheid het Nationaal Groeifonds opgericht. Vanuit dit fonds wordt geïnvesteerd in projecten die een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan duurzame en structurele economische groei. Vandaag heeft de Adviescommissie van het groeifonds nieuwe investeringen vrijgegeven: €466,2 miljoen definitief en €51,1 miljoen voorwaardelijk.

Cyberaanval sancties
Beeld: Jessy Visser

Een van de belangrijkste ontvangers van investeringen deze ronde is Maritiem Masterplan 2.0. Dit project ontwikkeld nieuwe schepen die niet alleen klimaatneutraal moeten zijn, maar ook modulair. De hoop is dat door een combinatie van nieuwe bouwtechnieken en hernieuwbare brandstoffen schepen kunnen worden ontwikkeld die klimaatneutraal varen, om zo de maritieme sector in Nederland toekomstbestendiger te maken. Vanuit het Groeifonds wordt €210 miljoen geïnvesteerd in dit project.

Naast het Maritiem Masterplan worden er ook investeringen gedaan in de volgende projecten:

  • Quantum Delta NL: Dit onderzoeksproject moet de mondiale koploperspositie van Nederland op het gebied van quantum computing veilig stellen.
  • Het AiNed Investeringsprogramma: Dit is het officiële investeringsprogramma van de Nederlandse AI-coalitie.  Het programma helpt bedrijven en publieke instellingen om in AI de essentiële stappen te zetten die van groot economisch én maatschappelijk belang zijn.
  • Circular Plastics NL (CPNL): Plastics zijn niet weg te denken uit de huidige samenleving. CPNL is opgericht om proces- en materiaalinnovaties te ontwikkelen die de recycling van kunststoffen een impuls moeten geven.
  • Nationaal Onderwijslab: Het Nationaal OnderwijsLab Artificiële Intelligentie (NOLAI) is opgericht om het onderwijs, bedrijfsleven en wetenschappers te betrekken bij de ontwikkeling van intelligente educatieve technologieën.

Naast het goedkeuren van deze ronde van investeringen heeft de adviescommissie ook het jaarverslag 2023 aangeboden. Het jaarverslag beschrijft de activiteiten van de commissie en de voortgang van de projecten over het jaar 2023.  De volgende onderdelen komen in het verslag aan bod: het doel van het fonds, de taken van de commissie en het portfolio-overzicht.