DTC publiceert nieuwe informatiepagina thuiswerken

Thuiswerken is haast niet meer weg te denken uit de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werkt ruim de helft van de Nederlandse werknemers soms of meestal thuis, in totaal ruim vijf miljoen. Maar thuiswerken brengt ook risico's voor de cyberveiligheid met zich mee. Daarom heeft het Digital Trust Center (DTC) een nieuwe informatiepagina gepubliceerd met tips voor veilig thuiswerken.

Header nieuwsartikel thuiswerken

Thuiswerken veranderde tijdens de Corona-epidemie van luxe naar noodzaak. Maar ook nu Corona op haar retour is, blijven veel mensen (deels) thuiswerken. Nederland is binnen Europa ruim koploper in (deels) thuiswerken. Dit is mogelijk door een sterke digitale infrastructuur en hoge mate van digitale geletterdheid. Met name in de ICT-sector, creatieve beroepen en het management wordt vaak deels vanuit huis gewerkt. Gemiddeld werkt een Nederlandse werknemer bijna twee volledige werkdagen vanuit huis. Ook deze update van Nederland Digitaal wordt vanuit huis geschreven.

Maar thuiswerken brengt ook risico's met zich mee. Elk programma dat binnen de organisatie wordt gebruikt voor thuiswerken creëert een potentieel veiligheidslek. Ook betekent thuiswerken dat bedrijfsgegevens verder verspreid worden. Recente ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie (AI) maken CEO-fraude, bijvoorbeeld door het voordoen als andere personen in videogesprekken, steeds makkelijker. De informatiepagina van het DTC geeft daarom enkele handige tips om deze risico's zo klein mogelijk te maken, om zo optimaal gebruik te blijven maken van de mogelijkheden die thuiswerken biedt.

Om veilig vanuit huis te werken is het daarom belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en duidelijke afspraken te maken over hoe de software gebruikt wordt, en welke bedrijfsgegevens wel en niet via thuiswerken uitgewisseld worden. Daarnaast is het ook belangrijk om zorg te dragen voor verantwoord gebruik van apps en contact met externen.

De tips op de informatiepagina zijn samengesteld met hulp van de DTC Community. De DTC Community is een samenwerkingsplatform met ruim vijfduizend leden. Het vormt een centraal punt waarin men up to date kan blijven over de laatste publicaties en subsidies vanuit de overheid om ondernemers te informeren over en ondersteunen bij cyberveiligheid, en ook om informatie te vinden om zelf stappen te nemen. Naast het lezen van het laatste nieuws op het gebied van cyberveiligheid is de DTC Community dé plek voor de meest praktische vragen tot de meest complexe discussies tussen vakgenoten in cybersecurity.