DTC maakt bedrijven bewezen meer bewust van cyberveiligheid
Het klinkt misschien als een open deur, maar bedrijven die aangesloten zijn bij het Digital Trust Center (DTC) zijn meer bewust bezig met hun cyberveiligheid dan bedrijven die dat niet zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), uitgevoerd in opdracht van het DTC.

Sinds 2018 is het DTC verantwoordelijk voor het vergroten van de cyberveiligheid van de ruim 2 miljoen bedrijven die in Nederland actief zijn. Nederland loopt wereldwijd voorop in het gebruik van digitale middelen door bedrijven, maar daar komen ook risico's bij kijken. De kracht en grootte van de Nederlandse digitale economie, en de hoeveelheid Nederlandse consumenten die gebruik maakt van online diensten, maakt Nederlandse bedrijven een zeer geliefd doelwit voor cybercriminelen en buitenlandse actoren. Het DTC is het centrale aanspreekpunt van de Nederlandse overheid voor alle bedrijven buiten de vitale sectoren die bezig zijn met hun cybersecurity.
Doel van het onderzoek was om te kijken of bedrijven die met het DTC samenwerken ook echt meer actief bezig zijn met hun cybersecurity dan bedrijven die dat (nog) niet doen. Dit werd gedaan door bedrijven die ingeschreven zijn voor een van de samenwerkingsverbanden van het DTC te vergelijken met een steekproef van bedrijven in vergelijkbare sectoren. Er werd gekeken naar verschillende aspecten omtrent cybersecurity en het werk van het DTC, zoals het nemen van specifieke maatregelen die het DTC aanraadt en het aanbieden van trainingen aan werknemers.

Het onderzoek is gebaseerd op drie categorieën: Het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen, een referentiegroep die qua samenstelling vergelijkbaar is met bedrijven die bij het DTC zijn aangesloten, en de bedrijven die daadwerkelijk bij het DTC aangesloten zijn. Deze laatste groep scoort dus op alle onderzochte categorieën hoger dan de referentiegroep. Dit betekent dat deze bedrijven meer met hun cybersecurity bezig zijn en actief meer maatregelen nemen.
Laagdrempelig
Samenwerken met het DTC is heel laagdrempelig. Het begint met bijvoorbeeld de wekelijkse e-mail met interessant cybernews, en actuele updates met voor ondernemers urgente algemene dreigingsinformatie. Het DTC biedt ook informatiepagina's over verschillende vormen van cyberdreigingen waarmee organisaties te maken kunnen krijgen, en biedt het praktische trainingen aan om werknemers belangrijke vaardigheden bij te brengen over bijvoorbeeld het herkennen van phishing e-mails.
Daarnaast biedt het DTC ook verschillende scans en checks aan. Deze tools zijn ontworpen om bedrijven bij te staan bij het in kaart brengen van hun cyberveiligheid en eventuele zwakke punten te identificeren en te versterken. Op deze manier kan proactief en doelgericht geïnvesteerd worden in de cyberveiligheid. Ook zijn er verschillende quizzen beschikbaar om kennis over verschillende vormen van cybercriminaliteit te testen.
Verder vormt ook de DTC Community een belangrijk middel in de uitvoering van de missie van het DTC. De Community is een online discussieplatform om up to date te blijven over het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid, om contact te leggen met gelijkgestemden en informatie uit te wisselen, en om vrijblijvend vragen te stellen aan experts. In de vijf jaar dat het platform open is, hebben meer dan 5.000 leden zich aangemeld.
Bij vergelijking tussen de cijfers uit 2023 en 2024 is er in algemene zin een stijging te zien in het gebruik van ICT-veiligheidsmaatregelen. En dat is verstandig, zeker gezien het feit dat cyberveiligheid een snel veranderend gebied is. Met name het gebruik van generatieve AI door cybercriminelen leidt er toe dat het belangrijk is om constant op de hoede te blijven. Het CBS-onderzoek toont aan dat bedrijven die samenwerken met het DTC dit dus op alle gepeilde maatregelen, van het gebruik van virusscanners tot het gebruik van logbestanden en het uitvoeren van risicoanalyses, vaker doen.