Minister Slob roept scholen op die dat nog niet doen ook afstandsonderwijs te geven
Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) roept scholen op die dat nog niet doen om ook afstandsonderwijs te gaan geven. Dit doet hij in reactie op de eerste maandelijkse rapportage die basis van het meldpunt van de Onderwijsinspectie is gemaakt. Slob heeft de rapportage vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Uit deze eerste rapportage blijkt dat in november vanwege coronabesmettingen 25 vestigingen van middelbare scholen tijdelijk zijn gesloten. Dat is 1,5% van de 1.653 vestigingen. Van de ruim 6.500 basisscholen zijn er 28 kortdurend gesloten (0,4%).
Minister Slob: “Het is ontzettend vervelend als een school de deuren moet sluiten vanwege corona-besmettingen, maar gelukkig gebeurde dat in november niet vaak. Ik ben trots op al die scholen die keihard werken om goed onderwijs te geven. Ook op afstand als de school fysiek dicht moet. Ik roep scholen die dat nog niet doen ook afstandsonderwijs te geven bij bijvoorbeeld lesuitval vanwege corona.”
Meeste scholen dicht in oosten
Percentueel zijn de meeste middelbare scholen dichtgegaan in Noord- en Oost Gelderland (4,5%). Vier van de vijf regio’s waar het aantal sluitingen percentueel het grootst is, liggen in het oosten van het land. De meeste basisscholen zijn juist gesloten in Rotterdam Rijnmond (1,4%) en Midden- en West-Brabant (1,2%).
Ruim 5 dagen dicht
Een schoolsluiting in het voortgezet onderwijs duurde gemiddeld 5,9 dagen. Op basisscholen duurde het 5,4 dagen.
Meldpunt tijdelijke schoolsluitingen
Bovenstaande cijfers zijn afkomstig van het meldpunt voor tijdelijke schoolsluitingen van de Onderwijsinspectie. Scholen melden daar op vrijwillige basis als zij dicht gaan. Voortaan wordt maandelijks het aantal tijdelijke schoolsluitingen vanwege coronabesmettingen gepubliceerd.
Lesuitval en schoolexamens
In een maandelijks peilingsonderzoek dat ook vandaag is gepubliceerd blijkt dat 83% van de middelbare scholieren minimaal driekwart van de tijd fysiek onderwijs hebben gehad. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat op slechts 6% van de middelbare scholen de schoolexamens niet volledig zijn doorgegaan. Op die scholen worden de examens bijvoorbeeld op een later moment afgenomen. Voor de centrale examens wordt voor kerst bekend of er aanvullende maatregelen komen.