Nederlandse Digitaliseringsstrategie naar verwachting in voorjaar 2025 gepubliceerd

Digitalisering is een belangrijk speerpunt van het huidige kabinet, zowel op het gebied van economie als veiligheid. En met de schade die een digitale aanval op bedrijven of infrastructuur kan aanrichten, is de overlap tussen de twee groot. Om besluitvorming te versnellen, dubbel werk te voorkomen en de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties op dit gebied te versoepelen, heeft staatssecretaris Zsolt Szabó (digitalisering en koninkrijksrelaties) de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) aangekondigd.

Header afbeelding nieuwsitem EU-programmeerweek

In een kamerbrief zet de staatssecretaris de doelstellingen van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie uiteen. De NDS is bedoeld als leidraad voor overheidsbeleid op het gebied van digitalisering. Bij het onderwerp zijn meerdere ministeries en andere overheidsorganisaties betrokken. Dit kan de besluitvorming vertragen. Daarom is de hoop dat de NDS bijdraagt aan een versoepeling in de beleidsvorming, om zo de overheid in staat te stellen om meer proactief beleid te voeren.

Het gaat hier om zowel horizontale samenwerking, bijvoorbeeld tussen verschillende ministeries, als verticale samenwerking, bijvoorbeeld tussen de Rijksoverheid en provincies en gemeenten. Dit ook omdat burgers vaak geen onderscheid maken geen onderscheid maken in de verschillende niveaus en onderdelen van de overheid, maar het geheel als één organisatie ervaren. Daarom is het belangrijk dat alle onderdelen van de overheid zo veel mogelijk op één lijn zitten in het maken van beleid en interactie met de burger en het bedrijfsleven.

Digitalisering staat aan de basis van de prioriteiten van het kabinet, zoals goed
bestuur, een sterke rechtsstaat en de aanpak van maatschappelijke opgaven.
Gezien de hoge mate van digitalisering van Nederland, vind ik het essentieel dat
de overheid digitale technologie verantwoord inzet en goede dienstverlening biedt
aan burgers en ondernemers.

Staatssecretaris Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties)

Doelstellingen

Het belangrijkste doel van de NDS is dat burgers en bedrijfsleven door één overheid bediend worden. Hiermee moet voorkomen worden dat men bijvoorbeeld bij meerdere overheidsorganisaties dezelfde informatie moet worden aangeleverd. Ook is het belangrijk dat verschillende organisaties werken op basis van dezelfde informatie, en beslissingen nemen vanuit gelijke doelstellingen voor beleid.

De vier ministeries die het meest nauw betrokken zijn bij digitalisering zijn Algemene Zaken, Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. De vraagstukken die komen kijken bij de digitalisering van de samenleving passen echter niet eenvoudig binnen de taakstellingen van een enkel ministerie. Daarom is samenwerking en eenduidigheid van beleid belangrijk.

Ook is het belangrijk dat de overheid proactief blijft in de voorlichting en beleidsvoering. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en technologie gaan zeer snel. Om als overheid optimaal gebruik te kunnen maken van deze ontwikkelingen, om bedrijven in staat te stellen deze nieuwe ontwikkelingen op een verantwoorde en veilige manier te gebruiken en om burgers te voorzien van goede dienstverlening en heldere informatie, is snelle besluitvorming essentieel.

We moeten gezamenlijk werken aan de integrale opgaven op het gebied van digitalisering. Mensen op straat zien namelijk niet het klassieke huis van Thorbecke met het Rijk en zijn departementen, de gemeenten, de provincies, waterschappen en publieke dienstverleners als aparte lagen met hun eigen autonomie; zij zien dé overheid. En juist de mensen op straat moeten het uitgangspunt zijn bij alles wat we als overheid aan digitale technologie gebruiken.

Staatssecretaris Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties)

Strategieën

De NDS heeft als doel om bestaande digitaliseringsplannen te verbinden en prioriteiten te stellen. De strategie biedt straks een helder overzicht met onderwerpen waarop de focus ligt en welke doelen hiermee bereikt worden. Het sluit hierbij ook aan op de Strategie Digitale Economie, gepubliceerd door het Ministerie Economische Zaken. Deze is geschreven vanuit een vergelijkbare insteek: Burgers, bedrijfsleven en overheid helpen in het optimaal benutten van de mogelijkheden van digitalisering, maar tegelijkertijd zorgen dat deze zo veel mogelijk beschermd worden tegen kwaadwillenden.

Het goed neerzetten van een nieuwe strategie vereist ook het kijken naar al bestaande strategieën en eerder geformuleerde doelen. Binnen de NDS zorgen we voor goede aansluiting op bestaande strategieën zoals de Strategie Digitale Economie van het ministerie van EZ en de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 van het ministerie van JenV.

Staatssecretaris Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties)

Nederland behoort tot de wereldtop op het gebied van digitalisering. We hebben een sterke digitale infrastructuur, een bedrijfsleven dat veel gebruik maakt van de mogelijkheden die de steeds meer digitale economie biedt, en burgers met een hoge mate van digitale geletterdheid. De NDS moet een basis vormen waarmee Nederland ook in de toekomst in de wereldtop mee kan doen. Maar de sterke digitale positie van Nederland maakt het ook een belangrijk doelwit voor kwaadwillenden, zowel criminelen als statelijke actoren. Daarom zal ook verantwoordelijk gebruik van technologie en robuuste wetgeving omtrent digitale veiligheid belangrijk blijven, zowel in de NDS als in overheidsbeleid in het algemeen.